Termeni Tehnici – Solutii Securitate

detector PIR

(Passive InfraRed detector) un dispozitiv electronic care măsoară radiația infraroșie emisă de obiecte aflate în câmpul său vizual. Este mai ales folosit în solutii securitate pentru detectarea de mișcare

contact magnetic

Dispozitiv simplu, dar foarte eficient, folosit pentru a detecta tentativele de fortare si bruscare ale usilor si geamurilor. Principiul de functionare este simplu. Contactul magnetic este alcatuit din 2 piese distincte, piese care se aliniaza pentru a inchide un circuit.

Prima piesa se monteaza pe partea fixa a geamului sau usii (pe cadrul geamului, pe tocul usii, etc), iar a doua piesa se monteaza pe partea mobila. Cand cele 2 piese sunt aliniate, circuitul este inchis si centrala de alarma considera ca totul este in regula.

Daca sistemul este armat si se produce o deplasare a piesei mobile fata de piesa fixa, atunci centrala de alarma considera ca s-a produs o spargere si declanseaza alarma.

detector de fum

Aparat dotat cu senzori, utilizat in solutii securitate anti incendiu ce are rolul de a genera un semnal de alarmă în cazul în care detectează urme de fum. Acest semnal fie este transmis – în cadrul unui sistem de detectare, semnalizare și avertizare incendiu unui panou de control (în instituții, centre comerciale sau rezidențiale ori clădiri industriale), fie este convertit într-un semnal audio sau luminos local.

declansator manual de incendiu

Dispozitiv destinat declanșării manuale a unei alarme de incendiu, respectiv a unui semnal de pericol.

sirena de incendiu

Dispozitiv opto-acustic utilizat pentru avertizarea populatiei asupra unui inceput de incendiu. Volumul sonor al sirenelor de incendiu trebuie sa depaseasca orice alt zgomot prezent in zona.

desfumare (evacuare de fum si gaze fierbinti)

Procesul de extragere din spațiile incendiate a unei părți din fumul și gazele de ardere în scopul asigurării condițiilor de evacuare a utilizatorilor și a folosirii mijloacelor de intervenție la stingere, precum și pentru evacuarea gazelor fierbinți degajate de incendiu în fazele de dezvoltare.

Desfumarea naturală (prin tiraj natural)

Se realizează prin evacuarea fumului și introducerea de aer proaspăt, direct sau prin tubulatură având legătură direct cu exteriorul, realizată astfel ca să asigure o eliminare satisfăcătoare a fumului din spațiul respectiv.
– Evacuarea naturală a fumului se poate face prin unul din următoarele sisteme :
a) prin ferestre de desfumare în fațadă.
b) prin trape pe acoperiș.
c) prin guri de evacuarea fumului.
– Introducerea de aer proaspăt (denumit și aer de compensare) se poate face prin unul din următoarele sisteme:
ferestrele de desfumare din fațadă;
ușile spațiului care se desfumează, care dau spre exterior sau spre volume ce pot fi ușor aerisite
scări deschise
guri de introducere

Desfumarea mecanică (prin tiraj mecanic)

Extragerea mecanică a fumului și introducerea de aer proaspăt în mod natural sau tot pe cale mecanică, cu dispozitive astfel dispuse încât să asigure o desfumare a volumului considerat.